
Berkeley Soccer Association 
 

Policy 07-01 
 

Player Try Outs 
 
 
APPLICABILITY:  The Berkeley Soccer Association (BSA) policy applies to all 
administrators, coaches and players that participate within the BSA. 
 
 
POLICY STATEMENT: Mandatory try outs will take place annually for players 
moving from U8 turning U9 and from U11 turning U12.  This will apply to both 
boys and girls.  If there are not sufficient numbers of players in a particular age 
group, the BSA Executive Board may waive this requirement. 
 
 
RESPONSIBILITIES: 
 
1. BSA Executive Board 
 
 a. As a member of the Executive Board, the Head Coach will ensure that 
this policy is enforced as stated or amended by the majority of the applicable 
Executive Board.   
 
 b. The Executive Board will consider all questions, exceptions and 
challenges to this policy within 10 business days.  A quorum of Board members 
is required to make final judgments. 
 
 c. The Board will make arrangement to facilitate try outs.  Try outs will be 
conducted by independent assessment with as much player anonymity as 
possible.   
 
 d. In addition to the independent assessment, the prior coach(s) of 
individual players will be asked to assess the commitment level of the player.  
Commitment level is assessed in terms of attendance at practices, games and 
other official team events. 
 
 e. Will publicize the dates, times and locations of all try outs in an effort to 
include the maximum participation. 
 
 f. The Board will appoint coaches for the U8 turning U9 teams and the 
U11 turning U12 teams.  Appointment of coaches will come after the tryouts are 
concluded. 
 
 



2. Coaches 
 
 a. Will ensure that their current roster of players is informed of the 
procedures and timing of all scheduled try outs. 
 
 b. May request a special try out at a specific age group for which he or she 
is currently coaching.  The request to conduct a tryout will be heard and 
adjudicated by the Executive Board in accordance with item 1b. 
 
3.  Players 
 
 Will participate in the try outs and adhere to the decisions emanating from 
the try out process. 
 
 
 
 
 
 
 
This policy will remain in place until modified or eliminated by the Berkeley 
Soccer Association Executive Board. 


